maanantai 17. elokuuta 2015

Osta kolme, katso yksi

DVD-kopio yllättää


Katsotaan leffa, ehdottivat pojat. Se tuntui hyvältä idealta, sillä huoneistohotellin tv-tarjonta on lähinnä portugaliksi, matkalukemiskirjat on luettu ja Netflix tyytyy ilmoittamaan, että palvelu ei ole saatavana, "not available in your country". 

Dvd-kauppiaita kävelee kadulla vastaan tuon tuosta. He heiluttelevat naruihin sidottuja dvd-kopioita kuin viuhkoja ja tarkkailevat pienimpiäkin kiinnostuksen merkkejä. Kauppias yhytti meidät otollisena hetkenä Campo di Fiori -ravintolassa Sommerschieldissä.

Neuvottelimme kolmen elokuvan yhteishinnaksi 120 meticalia (100 meticalia = noin 2,30 euroa). Myyjä pyysi aluksi reilusti enemmän, mutta meitä ostajia oli kaksi, ja hän pääsi eroon kuudesta elokuvasta kerralla. Ensin hän kuitenkin ilmoitti, että pitää käydä kysymässä vaimolta, käykö näin halpa hinta. Kävihän se. 

(Olen jo huomannut, että aika moni sanoo "kysyvänsä vaimolta" - en tiedä, onko vaimo aina olemassa vai onko hän kuvitteellinen kuten kiinteistönvälittäjän "siskon mies" Kari Hotakaisen Juoksuhaudantie-kirjassa.)

Ensimmäiset leffaostokset Afrikassa.
Kadulla myytävien kopioiden laatu voi olla mitä hyvänsä. Elokuva on ehkä kuvattu suoraan valkokankaalta tai tv-ruudulta, joten sekä kuvassa että ääniraidalla voi vilahdella yllätyselementtejä, kuten kesken elokuvan poistuvia hahmoja. 

Elokuvien kääreetkin ovat mielenkiintoisia - High School Musicalin kansi oli vain ruotsiksi! Se lupasi "suverän musik och massor av energi" ja tietysti "svensk text".

Kuinka kävi lupausten? Aluksi katsoimme Cinderellan. Se oli ok. Elokuva oli englanniksi ja kuvan laatu kelvollinen. Itse tarinakin, tuttuakin tutumpi satu, vastasi kaikkien senhetkistä mielentilaa ja tarpeita (prinssissä tosin olisi minusta saanut olla enemmän särmää).

Tuhkimon rohkaisemina kävimme High School Musicalin kimppuun. Muovikäärössä oli kaksikin levyä. Toinen osoittautui cd-levyksi, toinen oli karaokeversio lauluista. Itse elokuva puuttui.

Poikien odottama Ant-Man oli mitä ilmeisimmin kuvattu teatterissa tai tv-ruudulta. Puhe kuului kaukaisena muminana, ja sumea, tärähtelevä kuva oli samaa paria. Vasemmassa alalaidassa vilahteli jotain, joka olisi voinut olla vaikka käsilaukun kahva. 

Yksi kolmesta kuitenkin toimi eli saimme leffailtamme. Se on hyvä alku!

terkuin Lotta


5 kommenttia:

 1. Netflixin saa toimimaan ulkomailla suomalaisen F-Securen Freedome nimisellä applikaatiolla. Sen avulla voi määritellä fyysisestä lokaatiosta riippumatta itsensä vaikka Suomeen, jolloin Netflix avaa suomen tarjonnan katsottavaksi. Toimii hyvin, suojaa tietoliikennettä muutenkin ja kuukauden ilmaisen jakson jälkeen maksaa muutaman euron kuukaudessa. Suosittelen jos ei halua jatkaa piraattien tukemista.

  VastaaPoista
 2. Hei, kiitos vinkistä. Kokeillaan. En.minäkään haluaisi tukea piraatteja mutta mitään muuta ei ole löytynyt... ei dvd-kauppoja tai -vuokraamoja. Tai siis kaupat on just noita katukauppoja...

  VastaaPoista
 3. Käsittäisin, ettei ole laillista sekään, että kiertää paikallisen nettiyhteyden ja kirjoittautuu internetiin ikäänkuin muilta mailta... Olen itse joutunut joustamaan monesta hyvästä periaatteesta kun ympäröivä todellisuus on tuonut eteen vain enemmän ja vähemmän kyseenalaisia vaihtoehtoja. Me olemme itse päätyneet tässä elokuva-asiassa sellaiseen yhdistelmään, että ostamme Euroopasta paljon DVD:itä mukaan tänne mistä niitä ei niin helposti saa, ja silloin tällöin ostamme noita piraattikopioita joiden taso on tosiaan aina vähän yllätys! Tai oikeastaan pitäisi sanoa ostimme silloin kun vielä Belizessä asuimme. Täällä Sudanissa emme ole ostaneet DVD:itä lainkaan koska arvaan niiden olevan pääasiassa arabiaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ei varmastikaan ole laillista, lisäksi tällä välin huomasimme muista syistä, ettei nettikapasiteetti riittäisi elokuvien yms. katseluun netin kautta. Netti on täällä kallis ja siltikin kapasiteetiltaan paljon vähäisempi kuin Suomessa tai Saksassa. Pitää säännöstellä... Luulen, että palaan ensi kesänä Suomesta dvd-läjän kanssa! Sitä ennen saan hankittua niitä ehkä Etelä-Afrikasta. Joo, monista hyvistä periaatteista pitää vain joustaa, kun vaihtoehtoja ei ole.

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!