Eilen Maputo tarjosi mukavan yllätyksen. Lähdin iltapäivällä ystävättäreni Tzitzin kanssa kasvitieteelliseen puutarhaan ostamaan lippuja Maputo a pé -kävelykierrokselle, joita Jane Flood joukkoineen järjestää.
Värikäs talo kasvitieteellisen puutarhan vieressä. |
Kun vuosikausia hunningolla ollut kasvitieteellinen puutarha puolisen vuotta sitten avattiin siistittynä uudestaan yleisölle, Jane perusti sen nurkkaan infopisteen. Se on tervetullut apu turisteille, työmatkalaisille ja täällä asuville.
Tavallisena torstaina torilla oli rauhallinen tunnelma. |
Tuli puhe ruuasta, ja kysyin, järjestäisikö Janen firma perehdytysillan mosambikilaiseen ruokaan, jos kiinnostuneita löytyy. Pitemmittä puheitta Jane tempaisi minut ja Tzitzin kävelylle naapurikorttelín paikallistorille "esiperehdytykseen".
Mercado do Povo eli kansan tori sijaitsee sopivasti Karl Marx -kadulla. Kävin siellä tyttäreni kanssa viime joulukuussa, mutta pintapuolisesti. Sillä kerralla tyttäreni söi kansantorin kuppilassa kuulemma yhden elämänsä parhaista ja edullisimmista liha-aterioista (antilooppia).
Itse en silloin jäänyt syömään, mutta nyt päätin palata torille lähiaikoina kokeilemaan. Tämä keskustatori on aito paikallistori, jossa paikalliset tekevät kauppaa ja elävät kanat (200 meticalia kappale) odottelevat ostajia häkeissään. Siitä kana takapihallenne, lohkaisi Jane.
Olin juuri sunnuntaikävelyllä huvikseni kuvannut kanan, tiput ja kukon yhden lähitalon takapihalla. Meidän lähikortteleissamme on armeijan henkilöstön käytössä olevia vanhoja siirtomaa-ajan taloja, jotka ovat huonossa kunnossa, mutta rähjäisinäkin kauniita.
Niiden (usein hyvin roskaisilla) pihoilla kaakattavat kanat.
Kukko vahtii tiluksiaan. |
Erotatko sunnuntaikävelijöiden varjojen vierestä tiput? |
Jane maistatti meillä mosambikilaisruokia. Mercado do Povon myyjän valmistamissa kupposissa oli ainakin bataatinlehtimössöä, papumössöä ja kahta muuta vihreää pöperöä, joista en oikein saanut selvää, mitä ne olivat. Toinen maistui varsin kitkerältä eikä kuulemma ole kaikkien paikallistenkaan mieleen.
Papuja ja vihanneksia kulhoissa kansantorilla. |
Pavut ja bataatinlehtipöperö maistuivat meille parhaiten.
Näistä lehdistä (mitä ne ovat?) syntyi kitkerää mössöä. |
Tiskiä hallinnoiva rouva kattoi vihannesruokien kaveriksi lautasellisen veteen keitettyä maissipuuroa, ximaa. Monien ihmisten ruokavalio koostuu vitivalkoisesta ximasta ja halvimmista juureksista tai niiden lehdistä, kuten juuri bataatinlehdistä, ja valkoisesta leivästä.
Syökää, syökää! kävi kehotus. |
Kastikkeisiin käytetään esimerkiksi ravintoarvoja parantavaa, maapähkinöistä jauhettua jauhoa (sekin on ilman koneita hidas prosessi) ja kookosmaitoa, jonka jokainen valmistaa kookospähkinästä itse.
Vain ulkomaalaiset ostavat valmista kookosmaitoa. Ruuan valmistus perinteisin menetelmin vie monien naisten ajasta suuren osan.
Ostin allaolevan kookospusertimen koristeeksi keittiöön.
Koristeellinen, arkinen kookospuserrin. |
Kunhan vielä hankin tuon jakkaran, kodinhoitaja Ana voi pitää demonstraation kookosmaidon valmistuksesta. Hän bongasi ostokseni tänä aamuna välittömästi.
Onkohan joku teistä lukijoista valmistanut kookosmaitoa alusta asti?
Paluumatkalla kasvitieteellisestä puistosta huomasin vielä kivan ja siistin lihakaupan, josta sai myös vihanneksia. Ostin ensimmäistä kertaa viikkokausiin jauhelihaa.
Joulukinkku Maputon malliin täältä! |
Sisälle päästyäni muistin, että mainion Mosambik-aiheisen Piri Piri -keittokirjan kirjoittanut Elina Penttinen ja Pauliina Mulhovo ja toivat meille juuri tästä lihakaupasta viime jouluna joulukinkun, ja täytyy sanoa, että se oli maistuvimpia koskaan syömiäni kinkkuja (ja myös tähän asti ainoa 40 asteen lämmössä syömäni kinkku). Niin, Maputo yllättää monella tapaa.
Kunnia tästä kuuluu epäilemättä myös Elinan ja Pauliinan loistaville kokkihyppysille (kiitos!). Meidän ei tarvinnut kuin nostaa herkku tarjolle. Nyt tiedän minäkin, mistä varaan kinkun joulukuussa. Loppu onkin sitten ihan omissa hyppysissäni.
Terkuin Lotta
Kävin lukemassa/kommentoimassa ruokaostoskirjoitukseesi,mielenkiintoista:) Paikalliseen ruokakulttuuriin on varmaan mielenkiintoista tutustua. Tuon torimyyjän vihreät salaatit ym. näyttävät kuvassa tosi hyviltä:)
VastaaPoistaItse tehty kookosmaito on kylla aina parasta.Käytän kaupan (Aroy-D,koska se on parasta) mutta talvella kun kaupoista löytyy kookospähkinöitä(eivät kasva täällä eli tuontitavaraa..) niin joskus harvoin hajoitan pähkinän ja teen itse kookosmaitoa,aina vannoen että se on viimeinen kerta,koska se on todella hankalaa;lähinnä sen kookoksen rikkominen ja sen hedelmälihan kaapiminen kuorista.Mutta sen jälkeen siitä saa tehtyä tosi ihanan kermaista kookosmaitoa:) Muuten ,kysyit ruokablogissani jos voi itse valmistaa tahinia;voi kyllä vaikka siitä ei kotioloissa saa yhtä tasaista kuin kaupan valmiista.Huomasin myös edellisessä postauksessasi että olit ostanut nigellansiemeniä.Siitäkin jauhetaan täällä tahinin tapaista tahnaa,ja niiden ja seesaminsiementen yhdistämisestä tulee aika kivan makuista:)
Minä olen tosiaan täällä vain juonut sen kookosveden kookospähkinän sisältä. Kookokset eivät maksa paljoa ja niitä myydään kadunvarsilla kärryistä. Myyjät irrottaisivat macheteillaan myös hedelmälihan valmiiksi, mutta en ole ottanut sitä, koska en osaisi tehdä sillä mitään ja minusta se valkoinen osa ei sellaisenaan maistu erityisemmin miltään (ellei sitten minulle ole myyty parhaat aikansa eläneitä kookospähkinöitä). Minulla on myös se kuva, että pähkinän käsittely on työlästä. Pyysin tuolla torilla yhtä myyjää näyttämään, mutta hän kieltäytyi, ehkä juuri siksi. Näytti kylläkin sen tuolin, jota operaatioon käytetään...
VastaaPoistaOlin eilen paikallistorilla jälleen ja ostin itsellen iaivan oudon uuden hedelmän, lehmän sydän tms., Coracao jotakin, joka kuulemma kasvaa myös Brasiliassa ja muualla latinalaisessa Amerikassa. Se oli yllättävän hyvää. Kaikki täkäläiset hedelmät eivät ole erityisen hyviä, ja jotkut ovat todella hankalia käsitellä.
Venezuelassa oli samoin,eli tien varsilla kookosvuoret,jotka aukaistiin machetella.Ne kookokset,joissa on kookosvettä ,ovat nuoria kookoksia,ja hedemäliha vielä pehmeää eikä maistu niin kookokselle.Kun kookos vanhenee niin nesteen määrä vähenee mutta se hedelmäliha kovenee,jolloin kookoksen makukin tulee enemmän esille.)
VastaaPoistaOnko se hedelmä tämä`?https://en.wikipedia.org/wiki/Soursop
jos on niin on tuttu minulle Venezuelasta.
Jos on tuo hedelmä,niin sitä kasvaa täälläkin,Itse en ole kauhean hulluna siihen mutta kolumbialaissyntyisen ystäväni mielestä se on yksi parhaita hänen tietämiään hedelimiä;D
VastaaPoista