maanantai 12. lokakuuta 2015

Kop, kop, onko hallituksen vettä?

Lasillinen kerrallaan


Viime aikoina ajatukseni ovat pyörineet, vai pitäisikö sanoa lilluneet, vedessä. Laaja sähkökatkos pimensi Maputon pari viikkoa sitten. Istuin silloin portugalin tunnilla. Luokkahuoneen valot sammuivat ja ilmastointilaite lakkasi hurisemasta.

Sillä hetkellä en jäänyt miettimään asiaa, pieniin katkoksiinhan tottuu. Tunnin jälkeen muistin liian myöhään, että vessaakaan ei nyt sitten voi vetää (muistanette aiemman blogipostauksen aiheesta - Maputossa päästään usein perusasioiden äärelle!). Seuraavana päivänä kielikoulun vessaan oli ilmestynyt tuoksuvalla pesuvedellä täytetty ämpäri ja kauha.

Kodin tärkeimmät tavarat, oli katkos tai ei.
Harmittomalta tuntunut sähkökatkos olikin laajemman riesan alku. Kaksi muuntajaa oli hajonnut, minkä seurauksena vedenpuhdistamot eivät voineet toimittaa vettä Maputon alueelle tavalliseen malliin.

Moni talous oli päiväkausia joko ilman sähköä, vettä tai molempia. Eivät kuitenkaan kaikki! Presidentin ja tärkeimpien ministerien kotien tuntumassa ei ollut ongelmia. Valtaeliitillä taitaa olla omat jakelukanavansa, joita rahvaan huolet eivät häiritse.

Tänne muuttaessamme minusta tuntui alkuun hassulta, että meillä riittää lämmintä vettä. Talossa on tarpeeksi isot lämminvesiboilerit. Saksassa meillä oli liian pieni boileri, ja kylpemiseen vaadittiin rasittavaa kuuman veden kantoa ämpärillä keittiöstä, jossa oli erillinen boileri (se niistä saksalaisista insinööri- ja suunnittelutaidoista). Oli helpotus, kun kylpyhuoneen boileri hajosi puoli vutta ennen poismuuttoa ja tilalle kärrättiin isompi. Vihdoin kuumia kylpyjä!

Vähän sama tilanne oli Brysselissä. Sielläkin meillä oli amme ja boileri eri paria. Suomen lomilla nautin aina valtavasti siitä, että hanasta saattaa laskea huolettomasti kuumaa vettä tarvitsematta pelätä sitä hetkeä, jolloin se alkaa vääjäämättä muuttua haaleaksi ja lopulta kylmäksi  - eikä amme ole silloin edes puolillaan.

Täällä, jos missä, olisin ymmärtänyt, ettei kuumaa vettä ole. Vesihän on monille ylellisyyttä, Maputossa tilanne on poikkeuksellisen hyvä muuhun maahan verrattuna. Siis silloin, kun vedenjakelu toimii...

Funktionaalista puutarhasisustusta.

Kuten kuvasta näkyy, meidänkin pihallamme komeilee kaksi vesitankkia. Niihin virtaa säännöllisesti hallituksen vettä, government water, kuten vuokraisäntämme Ibrahim asian ilmaisi tankkeja esitellessään.

Vedenjakeluhäiriön aikana tankeissa ei tapahtunut mitään. Ainakaan niihin ei kuulunut virtaavan lisää vettä. Tiskasin kuten kesämökillä Suomessa, kuumalla vedellä ja säästeliäästi (emme ole vielä saaneet hankituksi astianpesukonetta - se ei jotenkin ole tuntunut oleelliselta, kun kaikkea muuta hankittavaa on ollut yllin kyllin). En uskaltanut lotrata surutta säiliövedellä, olihan olemassa riski, että se lopahtaa äkkiä. Oli kerrottu, että jakeluhäiriö voi kestää viikkokausia. Ei tullut mieleenkään esimerkiksi täyttää vuotavaa uima-allasta.

Hallituksen vettä?
Tankkien ansiosta meillä oli kuitenkin asiat hyvin, olihan niissä vettä käytettäväksi ja saimme (lyhyet) suihkumme. Monilla muilla oli huonommin. Esimerkiksi kodinhoitajammme piti käydä jalkapatikassa ostamassa kaikki käyttövetensä. Autoilevilla oli helpompaa, he pystyivät hakemaan kymmeniä litroja kerralla.

Tilanteen parannuttuakin vettä jaettiin monin paikoin varmuuden vuoksi säännöstellen. Jos vesikatkos olisi jatkunut pidempään - se on ilmeisesti nyt ohi -, mekin olisimme ennen pitkää tilanneet yksityiseltä firmalta tankkeihin täydennystä.

Juomavesihän nyt täytyy joka tapauksessa aina ostaa, oli vesikatkoksia tai ei. Vesikanisterit ovat kodin tärkeimmät tavarat, ja kummallista kyllä olen huomannut, että juon kuumassa Maputossa paljon vähemmän vettä kuin kylmässä Suomessa. Kun vettä ei voi noin vain valuttaa hajamielisesti hanasta, vaan jokainen lasillinen on harkittu ("kai muillekin riittää?", "pärjäisikö tällä vielä huomiseen?"), jäädään litrojen päähän suomalaisista vedenjuontisuosituksista. Lasillinen kerrallaan.

Tankeista ei näe, paljonko niissä on vettä jäljellä. Vesikatkon aikana turvauduin vuokraisännän neuvomaan koputusmetodiin, jota voisi nimittää myös arvauskonstiksi. Koputtelin tankkeja ja kuulostelin, seuraako koputusta ontto kaiku vai vaimeampi ääni. Kop, kop, onko hallituksen vettä?

Viime perjantai-iltana meidät yllätti jälleen vuorokauden mittainen sähkökatkos. Hanat huokailivat tyhjää ja jääkaapin ovi piti pitää visusti kiinni. Onneksi on uima-allas! Sekin tosin on vuoto-ongelmineen korjauksen tarpeessa, mutta sieltä sai vettä vessanpönttöä varten.

Tähän mennessä oli nimittäin jo selvinnyt, että pihan toinen silmänilo, pikkuauton kokoinen generaattori, ei toimi. Jostain syystä en tässä vaiheessa enää yllättynyt.

Löysin kielikoulun kautta laitteelle korjaajan, Paulon, joka kävi tänään jo kolmatta kertaa sitä katsomassa (odotin häntä muun muassa koko viime viikon). Korjaus on edistynyt: ensimmäinen diagnoosi "jokin on vialla" (something is wrong, kuten talon aikaisempien asukkaiden huoltomiehenä toiminut islantilainen muotoili) on kehittynyt muotoon "jokin osa täytyy ehkä vaihtaa".

Vähäpuheinen, mutta avulias islantilainen, jolle soitin viimeksi tänään, muun muassa auttoi löytämään generaattorin sähkötaulun talon komeroiden uumenista. Samassa kaapinnurkassa oli myös elämää nähneen näköinen kassakaappi. Siitä tuli lähinnä olo, että sille, mitä tuon sisuksiin hautaa, sanoo ikuiset hyvästit.

Ehkä näen vielä sen päivän, jolloin generaattori hyrähtää käyntiin, kun valot sammuvat.

Tuleekohan generaattori joskus kuntoon?

Mutta takaisin viikonvaihteen sähköttömään tilaan. Yöllä oli tukalat oltavat, kun ilmastointi ei ollut viilentänyt huonetta illalla, ja päivällä oli hikoiltu 36-38 asteessa ilman vilvoittavia merituulia, joista Maputossa saa nauttia usein.

Irrottelin kosteat polyesterilakanat ihostani ja tassuttelin alakertaan lukemaan taskulampun valossa amerikkalaisen koulun kirjastosta lainaamaani kirjaa, jaloissani nelijalkainen, joka pärjää ilman sähkövalojakin. Oikeastaan ihan tunnelmallista.


Sähkökatko merkitsee myös laatuaikaa.


Terkuin Lotta

7 kommenttia:

 1. Te olette saaneet kerralla kiinni sikäläisen arjen riemuista... Huoh.

  Meillä on ollut vähän samanoloisia ongelmia viime viikkoina. Eilen taas loppuivat meiltä kotoa vedet, kun tuota hallituksen vettä ei tunnu juoksevan täkäläisen hallituksen putkissa riittämiin. Onneksi viime hetkellä sain kuin sainkin vesipumpun kuitenkin toimimaan ja sain talon vesitankit taas täytettyä. Eli jokusen päivä taas vesi juoksee hanoista.

  Viime viikolla sähkökatkojen ja puolikuntoisen generaattorin jäljiltä olin hikinen, väsynyt ja ärtynyt ja taas kerran mietin, että kyllä on luksusta tämä diplomaatinrouvan elämä. Sinänsä lohduttavaa tietää, että yhtä lailla hikisiä rouvia löytyy muistakin talouksista :)

  Ps. Minä en viime keväänä useamman päivän aikana juonut täällä kiireessä tarpeeksi ja kuivahdin niin, että meinasin tulla ihan kunnolla sairaaksi. Täällä oli toki silloin ihan tavattoman kuuma, 45 astetta ja päällekin, mutta vähemmälläkin helteellä voi saada itsensä aika huonoon kuntoon, jos ei juo tarpeeksi. Kannattaa siis hankkia ylimääräisiä vesikanistereita taloon ja tarmolla vain juoda niin paljon kuin vain jaksaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Minun pitää kiinnittää huomiota tuohon vedenjuontiin, luulen, että juon oikeasti nyt aivan liian vähän, kanistereita säännöstellen. Kummallista kyllä ei oikein löydy kotiinkuljetusta noille kanistereille, vaikka luulisi, että sellaiselle palvelulle olisi Maputossa tilausta. Mutta tätä kai on Afrikka.
   Parilla kerrostalossa asuvalla tutulla loppui taas tänä viikonloppuna vesi - sitä ennen oli kehotettu säännöstelemään vettä ja kerrottu, että uutta ei ole saatu yli 30 tuntiin. Ehkä meidänkin tankit on taas tyhjenemässä. Omassa talossa on se ongelma, että mitään ilmoituksia ei mistään tule, olet puskaradion tai naapureiden varassa. Eli hallituksen vesi on ilmeisesti taas vähissä - tämänkin hikisen luksusrouvan taloudesta! Generaattorista en tiedä, tuleeko se ikinä kuntoon, luulen, että edelliset asukkaat jättivät sen tänne rikkinäisenä aivan tahallaan - kukaan ei pysty kärräämään niin isoa laitetta kovin helposti poiskaan, ja onhan tämäkin murheenkryyni näyttänyt vakuuttavalta vuokraustilanteessa: tässä on talon generaattori - ei tarvitse sanoa sanaakaan siitä, että se ei toimi.

   Poista
  2. Täälläkään ei toimiteta juomavettä kotiin, tai ainakaan en itse ole sellaista palvelua vielä löytänyt. Onneksi on autonkuljettaja! Meillä on kuusi vesitonkkaa ja heti kun kaksi on tyhjinä, lähetän autonkuljettajaa vaihtamaan ne täysiin. Jospa teillekin järjestyisi samanlainen palvelu?

   Muutenkin kuulostaa taas kaikki niin tutulta. Meillä on täällä säännösteltyjä sähkökatkoja joista ei tiedoteta etukäteen. Joka kerta mietin, että olisinpa tiennyt niin olisin voinut suunnitella päivää sähköttömyyden mukaan: sulattaa vaikka pakastimen! Ja hitsi noita toimimattomia generaattoreita... Me uhosimme, että toimisto saa vaihtaa generaattorin suosiolla uuteen jos ei viitsi korjauttaa talon edessä seisovaa laitetta täysin toimivaksi (tällä viikolla on päästy kokemaan sekin kiva tilanne kun myöhään illalla ukkosella sähköt menivät ja täytyi lähteä tutkimaan saadaanko generaattori päälle vai ei...) - kunnes paljastui, että kyseessähän onkin vuokraisännän generaattori, jota toimisto ei tietysti voi noin vain ruveta vaihtamaan toiseen. Eli nyt vain odotellaan. Odotteluun oon onneksi jo kyllä tottunutkin jo ihan Jamaikan ajoista alkaen :)

   Poista
 2. Blogikuvauksessasi toivot, että blogistasi olisi iloa lukijoille, ja tätä ensimmäistä kirjoitustasi lukiessani hymyilin kyllä moneen kertaan! Ei, ei sillä että olisin vahingoniloinen, vaan kaikki tuntui niin tutulta. Samanlaiset vesitankit ja juomavesikanisterit ovat meilläkin käytössä Jordaniassa, ja Suomessa käydessä nautin minäkin todella paljon lämpimistä ja varmoista suihkuista. Hyvät jatkot sinne Maputoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Hauska kuulla, että en ole ainoa, jolle elämän pienet ilot, kuten hanasta vapaasti pulppuava kuuma vesi, ovat nautinto! Suoraan sanoen en ikinä tajunnut Belgiassa (enkä Saksassakaan), miksi meille oli laitettu niin valtava amme, kun boileri oli kuin vesikattila. Hiukan pienempään ammeeseen vettä olisi riittänyt paremmin, ei toki rajattomasti, mutta edes vähän paremmin. Mutta se ei varmaan olisi ollut niin näyttävän näköinen vuokraustilanteessa.

   Poista
 3. Hei Lotta,
  Sama juttu täällä eli luin tämän hymy kasvoilla, koska kuten tiedät, näin se menee välillä täällä Brysselissäkin - "Madame, ce n'est pas normal!" eli vika on aina asiakkaassa ja metron rullaportaant eivät koskaan toimi kunnolla yli kahta päivää; Halein Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja - terkut myös Brysseliin täältä!

   Poista

Kiitos kommentistasi!